Loading page...

Add new comment

Een beklijvende Grand Raid

De Grand Raid is de enigste adventure race waar ik tot hiertoe aan deelnam. De enigste, maar wel een jaarlijkse niet te missen afspraak.

Meer dan 250 duo’s leggen in en rondom La Roche en Ardenne met de kajak, mountainbike en loopschoenen een uniek en spectaculair parcours af. Achtereenvolgens wordt er 4km gekajakt, 23km gemountainbiked, 7km gelopen, 14km gemountainbiked en een 5km runbike gedaan.

Leuk om eens in teamverband aan te treden, andere sporten in wedstrijdverband te doen en vooral in een natuurlijk topdecor te Nisramont op en af te knallen.

2de, 4de en 1ste kon ik al eens met Wouter vander Mast en Thibault Debusschere de meet overschrijden. Telkens een ‘eenzame’ tocht. De lengte, techniciteit en natuurlijke hindernissen zorgen ervoor dat de teams minuten van elkaar gescheiden zijn aan de finish.

Afgelopen editie bleef het echter bij 1 seconde. Nog niet. De uitslag geeft dezelfde tijd aan.  

Ik kan me wel 100 manieren bedenken waar we één seconde kunnen winnen. Elke seconde telt, steeds opnieuw elke wedstrijd en elke training. Gaan voor die kwaliteit. Maar het belangrijkste blijft de ervaring. Het plezier en de beleving tijdens de wedstrijd.

Na een achterstand van 2min40 op de eerste teams na de eerste 3 onderdelen kwamen we na het laatste MTB onderdeel met twee teams op 30-tal sec van elkaar binnen voor de laatste run en bike. De finale werd beklijvend voor toeschouwer, maar vooral ook als deelnemer. Een op en over spel. Iedereen wil nog, maar eigenlijk kan niemand nog deftig versnellen of laat staan aanvallen. Uiteindelijk namen ik en Thibault in de afdaling een kleine voorsprong. Thibault begon na zijn laatste wissel als een gek te rennen maar liep 300m voor het einde de wisselzone in. De 50m voorsprong was weg. Ik kan me nog tussen de fietsen er loper van het andere team wringen. Thibault probeerde ook, maar het ander team liet niet begaan en speelde het sterk uit.

We troosten ons met wat we eigenlijk hadden. Het was binnen. De ervaring en het plezier. Plus een rede om volgend jaar de puntje op de i te zetten. Met parcoursverkenningen, kayaktrainingen, afspraken over materiaal, bevoorradingen,… enz. Seconden worden terug minuten?

Share this post:

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.